În rândul părinţilor cu copii mici problema vaccinurilor este un subiect din ce în ce mai fierbinte atât în ceea ce priveşte efectele de scurtă durată, cât şi reacţiile adverse pe termen lung. Decizia de a-şi vaccina copiii este îngreunată de multe păreri pro şi contra ce circulă pe internet, dintre acestea unele sunt bine întemeiate, altele mai puţin.

 

Întrebări asemănătoare încep să fie “la modă” şi în rândul deţinătorilor de animale:  este chiar atât de importantă vaccinare? care sunt reacţille adverse? cât este de scumpă?

Dintre toate informațiile existente pe net proprietarului de animale este destul de greu să decidă ce este adevărat și important, și ce este fals . De aceea este important ca orice întrebare, orice dubiu să se discute cu un specialist.

Care este de fapt experiența noastră legată de vaccinare?

Vaccinurile au efecte secundare? Da, au! Practic administrarea oricărui medicament implică anumite riscuri. Dar acestea nici nu se compară cu problemele ce pot să apară dacă animalul nu este vaccinat. Recațiile adverse mai frecvent întâlnite sunt: apatie, somnolență, lipsa poftei de mâncare. Aceste semne sunt trecătoare, animalele își revin la normal în 1-2 zile, fără să fie nevoie de orice fel de intervenție medicamentoasă. Mai rar, dar se întâmplă ca un animal să fie alergic la excipienții din vaccin. La câteva minute-ore de la injectare se observă mâncărime intensă în zona capului, animalul își freacă fața de orice, uneori chiar se umflă capul. Foarte rar se întâmlă să și leșine. Dacă proprietarul observă aceste semne, este important să se întoarcă imediat la veterinar, pentru a interveni în mod adecvat în tratarea acestor reacții alergice. De asemenea este important să se noteze în carnetul de sănătate a animalului aceste reacții nedorite, pentru ca la următoarea vaccinare să se evite produsul la care este alergic.

Aceste reacții adverse apar rar și riscurile sunt minime în comparație cu nevaccinarea.  Șansele de îmbolnăvire a animalelor care nu sunt vaccinate sunt foarte mari. În Cluj cazurile de parvoviroză și de jigodie sunt frecvente ca cățeii tineri. La pisici bolile respiratorii și parvoviroza pisicilor sunt deasemenea îmbolnăviri frecvente, și foarte periculoase.

Din punct de vedere financiar da, vaccinarea implică unele cheltuieli. Dar oricât ar costa, tot este mai ieftin, decât tratamentul , care de multe ori este deja în zadar.

Emoțional: îmbolnăvirea unui animal cauzează tristețe oricărui proprietar și nu numai, cu atât mai mult, dacă boala ar putut fi prevenit cu vaccinare.

Ce se intamlpa, daca nu-mi vaccinez animalul?

Impotriva caror boli s evaccineaza animalele de companie?

Excepții de la regulă

Desigur și în cazul vaccinărilor există excepții. Astfel nu se vaccinează animalele bolnave, cu febră. De asemenea nu se vaccinează animalele cu boli cronice care slăbesc sistemul imunitar, cum ar fi SIDA pisicilor, leucemia infecțioasă, bolile tumorale.  Înainte sau imediat după operații nu se recomandă vaccinarea, ideal este să treacă cel puțin două săptămâni între cele două intervenții.

Despre multe vaccinuri se poate discuta dacă e benefic sau nu, fiecare proprietar are dreptul de a decide administrarea lor sau nu. În schimb vaccinul antirabic este obligatoriu, nici nu se pune problema dacă să fie vaccinat animalul, sau nu. Fiind vorba despre o boală fatală, fără tratament, care se transmite la oameni, legea obligă fiecare proprietar de câini și pisici să-și vaccineze animalele anual împotriva turbării.

Fiecare proprietar vrea ce este mai bun pentru animal și pentru întreaga familie. Orice întrebare, dubiu trebuie discutat cu medicii veterinari, ei sunt cei mai capabili să dea răspunsuri în această problematică. Știu mult mai multe, decât poate să “spună” internetul.