De ce are nevoie animalul meu de analize de sânge

Analizele de laborator sunt esențiale în evaluarea stării de sănătate a animalelor, cu atât mai mult, că ele nu ne pot spune cum se simt, ce disconfort au. Foarte multe afecțiuni recunoscute din timp pot fi tratate cu succes.

Și noi, oamenii de multe ori ne spunem: de ce să ne facem analize, la urma urmei suntem sănătoși, nu ne doare nimic. Dar uităm, că multe afecțiuni nu cauzează nici o jenă pâna când nu ajung într-un stadiu mai avansat, când tratamentele pot fi mai complicate. Cu atât mai mult sunt indicate la indivizii care au deja semne de boală, fie ele cât de banale. De exemplu un simplu fapt, cum ar fi consumul crescut de apă poate fi din cauza căldurii, dar poate fi semnul unei insuficiențe hepatice, boli renale, a diabetului sau a infecției uterine, considerată urgență.

recoltare sange

Cum se recoltează sânge de la animale?

La un animal relativ calm recoltarea nu necesită sedare prealabilă, fiind o intervenţie nedureroasă. La indivizii agresivi totuşi poate fi nevoie de o uşoară anestezie.

Cel mai uşor se recoltează dintr-unul din membrele din faţă. Dacă urmează să primească tratament perfuzabil sau să fie anesteziat pentru o intervenţie stomatologică sau chirurgicală, se pune o branulă, în momentul montării se recoltează sângele iar apoi se folosește branula pentru a administra medicamente intravenos.

În cazul animalelor uşor deshidratate sau nu foarte cooperante toată intervenţia se efectuează pe unul din membrele din spate.

La animalele foarte tinere sau foarte deshidratate cea mai sigură metodă de recoltare este din vena jugulară. Oricât de urât sună sau chiar arată, este zona cu cel mai bun acces la o linie venoasă, fără riscul de a “găuri” gâtul animalului.

Cu ce mă ajută analizele de sânge?

 

Când să-i fac analize de sânge?
  • Indiferent de vârstă, înaintea unei anestezii generale recomandăm un set de analize de rutină, pentru a evita pe cât posibil complicaţiile apărute în timpul anesteziei.
  • La animalele sănătoase cu vârsta peste 6 ani recomandăm analizele cel puţin o dată pe an. La cele peste 10 ani ideal ar fi minim de 2 ori pe an.
  • La animalele bolnave ori de câte ori este nevoie pentru a putea evalua cât mai corect stadiul şi evoluţia bolii.
Eu ce trebuie să fac înainte să vin cu el la analize?

Animalul să nu primească mâncare 12 ore înainte de recoltarea de sânge, altfel unele valori pot fi modificate, îngreunând interpretarea. Apă poate şi chiar trebuie să aibă la discreţie tot timpul.